Hoe goed zit jij? Doe de check.

Werkend Nederland is gemiddeld 8 uur per dag bezig met arbeid verrichten. Een groot deel van hen heeft een kantoorbaar en zit dus dagelijks aan een bureau op een bureaustoel. Hierdoor is bijna iedereen wel bekend met termen als ‘Ergonomie’  en ‘Een goede zithouding’. Maar wat is een goede zithouding? En is het echt zo slecht om ontspannen met een gebogen rug te werken? Vooroverhangend op je bureau? Je hoofd te ondersteunen door je ellebogen op tafel of schuin in je stoel te zitten?

Het antwoord is Ja, het is echt slecht. Maar er is meer wat je moet weten voor een optimale zithouding. Zelfs de beste stoel moet goed worden ingesteld om optimale ondersteuning en zitcomfort te kunnen bieden. En ook op de beste stoel wordt geadviseerd dynamisch te zitten. Dit betekent dat het regelmatig wisselen van de zithouding. Dit reduceert eenzijdige, ongezonde spier- en lendenbelasting. De natuurlijke S-vorm van de wervelkolom wordt aangenomen, waardoor lende- en zitspieren ontlast worden. Dit verbetert de bloedcirculatie. Zo worden de lendenen weer hersteld, en wordt gelijktijdig het concentratie- en prestatievermogen vergroot.

Wil jij goed zitten? In negen simpele stappen een optimale zithouding:

  1. Ga op uw stoel zitten en zet uw voeten stevig op de grond. Uw knieën moeten een hoek maken van iets meer dan 90 graden en uw voeten moeten plat op de grond staan. Pas de hoogte van uw stoel aan. Als u goed zit, dan zal de druk onder uw billen net zo groot zijn als onder uw bovenbenen. U kunt dit meten door uw handen onder uw billen en vervolgens onder uw bovenbenen te plaatsen en de druk te vergelijken. Is de druk verschillend, dan zal u de bureaustoel toch nog hoger (bij meer druk bij uw billen) of lager (bij meer druk bij uw bovenbenen) moeten instellen.
  2. Ga goed achteraan je stoel zitten. Met je rug tegen de rugleuning, zou er minimaal twee vingers en maximaal een vuist ruimte moeten zitten tussen het zitvlak en uw knieholtes.
  3. Uw onderarmen en ellebogen moeten kunnen rusten op de armsteunen en uw schouders moeten ontspannen kunnen hangen.
  4. Schuif nu uw bureaustoel tegen het bureau aan. Laat het bureaublad aansluiten bij uw armsteunen. Dit zorgt ervoor dat uw polsen recht blijven bij het gebruik van een de muis of het toetsenbord. Verlaag indien gewenst het bureaublad.
  5. Zorg voor een juiste rugondersteuning. De steun in de lage rug heeft een bolle vorm welke overeen komt met de natuurlijke holle kromming van de lage rug. Stel je rugleuning dusdanig in dat je ondersteuning voelt boven de broeksriem.
  6. Zorg dat de bovenrand van het beeldscherm op ooghoogte staat, zodat je nek zo veel mogelijk ontlast wordt en dus niet te veel gebogen of gestrekt is.
  7. Het scherm moet op armlengte afstand zijn van uw zitplek. Echter is de afstand ook afhankelijk van de lettergrootte op uw beeldscherm. Als u met uw rug tegen de rugleuning zit, moeten de letters goed leesbaar zijn. Is dit niet het geval, zet dan het beeldscherm dichterbij.
  8. Het toetsenbord mag op ongeveer15 cm van de tafelrand worden geplaatst.
  9. Plaats de muis dichtbij het lichaam en zorg dat je de ruimte hebt voor een muis. Zodoende worden je bewegingen groter en forceert u de pols niet met te kleine bewegingen.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie