5 tips voor ergonomisch werken

Wat kan je doen om ergonomisch te werken? Kort en bondig 5 praktische tips/handvaten voor een ergonomische werkhouding.

1. Maak gebruik van zwaartekracht: laat uw voeten rusten op de grond, laat uw armen steunen op de armleuningen etc. Op deze manier heeft u geen spierkracht nodig om uw lichaam in de juiste positie te houden.

2. Werk met twee handen: verkeerde of overbelasting ontstaat vaak doordat u (langdurig) met dezelfde hand dezelfde beweging maakt. Probeer daarom uw handelingen af te wisselen en eens met de andere hand iets te pakken.

3.  Ga recht voor uw werk zitten: een rechte houding is erg belangrijk en recht voor uw werk zitten is belangrijk in het voorkomen van een verdraaide onderrug of nek. Draai uw lichaam dus mee als u  bijvoorbeeld de telefoon oppakt.

4. Dichtbij werken is beter dan veraf: De lengte van uw uitgestrekte arm vermenigvuldigd met het gewicht ervan, bepaald de druk op uw wervelkolom als u bijvoorbeeld reikt naar de telefoon. Probeer daarom alles binnen handbereik te houden: pennenbakjes, papieren, nietmachine etc. 

5. Werk op een goede hoogte: stel uw bureau dusdanig in dat alles op de juiste hoogte is. Hierbij kan je denken aan de zithoogte van je bureaustoel, hoogte van het bureau en monitor. Een niet ingesteld bureau kan al snel klachten geven.

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie