Stel dat we geen kantoormeubelen meer kopen, maar een plaats huren om te zitten?

Stel dat we geen kantoormeubelen meer kopen, maar een plaats huren om te zitten?

“Het wordt tijd voor een revolutionaire ommekeer”dit roepen we bij Desko al 2 jaar. Dat wij mensen dagelijks zoveel spullen weggooien, moest anders vonden wij en daarom bedachten wij 2 jaar geleden een nieuwe filosofie: Circulaire Economie. Afgelopen zondag werd er ook eindelijk aandacht aan besteed op tv. In VPRO Tegenlicht vertelt Thomas Rau, de meest radicale bouwmeester van Nederland, dat er op het gebied van producten een heuse gedragsverandering plaatsvindt.

Wat betekent het voor het productieproces als we niet langer spullen bezitten, maar alleen gebruiken?

Luidde de titel van de uitzending. Thomas Rau legt tijdens deze uitzending uit dat hij met een nieuw concept bezig is waarin de consument niet langer bezitter is, maar gebruiker wordt. Dit houdt in: je koopt geen koelkast, maar huurt koeling voor een tientje per maand. De producent zorgt er dan voor dat je een koelkast krijgt die ontwerpen is met natuurlijke grondstoffen, zo lang mogelijk meegaat en zuinig is in energie. Wordt het tijd voor een nieuwe koelkast? Dan wordt de koelkast gedemonteerd en worden de grondstoffen gebruikt voor een nieuwe koelkast. Oftewel: de koelkast wordt demontabel.

Dit zorgt voor een revolutionaire ommekeer, net als het Circulair inrichten van Desko. Maar dan niet met een koelkast, maar met kantoormeubelen. In plaats van kortetermijnoplossingen, denken wij in duurzaamheid. “Van wegwerp naar super duurzaam” is ook een zin die terugkomt in de uitzending met Thomas Rau.

Hij vertelt: “Het productieproces is de afgelopen jaren verandert. Vroeger waren producten bedoelt als oplossing om het leven van de consument makkelijker te maken. Nu is ieder product een georganiseerd probleem geworden. Fabrikanten produceren nu een lamp die maar 1000 uur brandt in plaats van oneindig. Het huidige verdienmodel van fabrikanten is nu dat we continu een nieuw producten moeten kopen.

Zo creëren we ook steeds afval. Het product dat stuk gaat, gooien we weg.

Bij Desko zijn we hier geen voorstander van. Bij ons is ieder proces gericht op het optimaal mogelijk benutten van grondstoffen, verwerkingsprocessen, menselijk kapitaal en het gebruik. Duurzaamheid in optima forma. En uit het verhaal van Thomas Rau, blijkt ook dat hij vindt dat we van het huidige verdienmodel en al het overbodige afval af moeten.

In samenwerking met Philips werkt Thomas Rau nu aan een concept dat 30 tot 70% energiebesparing op kan leveren. Door gebruik te maken van Philips Paper Lux kantoorverlichting in een kantoor van 100 mensen, kan er al zo‚n 12000 euro per jaar bespaart worden aan energiekosten.

Maar, we moeten niet slechts één jaar vooruitdenken. We moeten denken in termen van 5,10,20,50 of zelfs 100 jaar. Ieder product moet een grondstoffen depot worden. De producenten leveren een service van producten, die zo zijn ontworpen dat ze de grondstoffen weer kunnen hergebruiken wanneer de consument de service niet meer wil.

Bij Desko hanteerden wij deze nieuwe gebruikswijze van kantoorruimte en producten al. Je koopt bij ons geen lampen, maar lichturen. Of schaf je geen werkplekken aan, maar betaal je voor het aantal uur dat je er gebruik van maakt. In onze economie draait het om artikelen die je voor een groot gedeelte van de tijd niet eens gebruikt en vervolgens weggooit.

Wij zijn blij dat er eindelijk landelijk aandacht aan dit concept besteedt wordt. In de uitzending van VPRO wordt ook duidelijk gemaakt dat we geen afval meer moeten creëren. De relatie tussen de mensheid en de aarde moet geherdefinieerd worden.”De mensen staan niet centraal, maar de natuur” zegt Thomas Rau.

En daar zijn we het bij Desko 100% mee eens!

Wij geven onze producten daarom ook altijd een tweede of zelfs een derde levenscyclus.

Wil je meer weten over het nieuwe concept en wat dit betekent voor de innovatie en de economische groei? Bekijk  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/einde-van-bezit.html

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.