Unieke inzending van Stof en steen bij de ARC 14 Stoelontwerp

Met nog ruim vijf weken te gaan tot de bekendmaking van de winnaar van de ARC 14 stoelontwerp, beginnen de eerste inzendingen op internet al door te sijpelen. Zo viel ons oog op de inzending van Stof en steen, een samenwerkingsverband tussen meubelstoffeeratelier Marja Kooreman en Atelier Copray, de beeldhouwerij van Hans Copray. Zij vormden een relatief simpele bureaustoel met een oudere uitstraling om tot een modern duurzaam exemplaar.

Revitalisatie Stof

Drie uitgangspunten
De ontwerpers hebben de opdracht op hun eigenwijze geïnterpreteerd en hebben drie uitgangspunten opgesteld om het ontwerp te kunnen realiseren.

Het design van de bureaustoel
Men heeft een organische vorm als uitgangspunt genomen, waarbij de strakke lijnen worden verzacht met de organische vormen van “plofkussens”. De kantoor- en werkomgeving krijgt daarmee een persoonlijke, vertrouwde en zachte uitstraling.

Het nieuwe werken
De bureaustoel past in een flexibele kantooromgeving waar de bureaustoelen door meerdere medewerkers gebruikt worden en medewerkers op verschillende plaatsen op steeds weer andere bureaustoelen werken. Het concept dat wij daarbij invoeren is de verwisselbare kussens. Iedere medewerker heeft zijn of haar eigen stoelkussens en kan die bij aanvang van het werk simpel bevestigen en aan het eind van de werkdag weer meenemen of opbergen.

De stofferingsmethode
De verwisselbare zit- en rugkussens zijn het uitgangspunt van de stofferingsmethode. In deze opdracht is naast de natuurlijke, organische vormen van de zachte kussens ook gekozen voor de toepassing van duurzame, natuurlijke materialen zoals latex vulling, stoffen van wol en katoen en het gebruik van het 3D filament PLA, een organische kunststof. Het stoffeerconcept dat wij hierbij voor ogen hebben is een scheiding tussen het basisframe van de bureaustoel en de zit- en rugdelen. De organisatie draagt zorg voor het beheer en onderhoud van het basisframe en de medewerker heeft de zorg voor de zit- en rugkussens.

In de video hieronder kunt u het productieproces ervaren:

Wilt u meer weten over deze stoel? Bekijkt u dan het uitgewerkte project in PDF via KLIK HIER

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.