Vlek Management

Word jij ook niet blij van schoonmaken? Maar heb je soms geen keus, want je hebt net dat lekkere stukje chocolade aan je bureaustoel verspild of je hebt te laat je eerste kopje koffie gedronken, waardoor de vloeistof niet in je mond maar ernaast vloeide? Wat de oorzaak ook is, het gegeven ‘vlek’ is vervelend genoeg. Natuurlijk is er de schoonmaker die langs komt op kantoor, maar helaas ook niet altijd kan inspringen voor dit soort crisis management. Daarom een paar simpele en praktische tips om vlekken te laten verdwijnen in een handomdraai.

In de basis laat je een vlek opdrogen en zoveel mogelijk met een borstel verwijderen, maar sommige vlekken kan je het beste direct schoonmaken. Vlekken behandel je met een neutraal reinigingsmiddel zoals zeepwater. Afspoelen met schoon water is belangrijk, want met opgedroogde en ingetrokken zeepresten creëer je alleen maar een nieuwe vlek op de oude. Het feit is dat iedere stof zijn eigen specifieke technische en esthetische kenmerken heeft. We sommen vijf voorkomende vlekken op inclusief de -vaak simpele- oplossing.

Bloed: Recente vlekken behandelen met een alkalische vlekkenverwijderaar (zeepvlokken of vloeibaar wasmiddel) behandelen en onmiddellijk afspoelen. Gebruik hierbij geen warm of heet water, want daar stolt bloed van en worden vlekken nog moeilijker te verwijderen.

Boter: Oude vlekken kan je behandelen met een enzymhoudend reinigingsmiddel, houd wel rekening met de intrektijd. Voorzichtig laten drogen. Of recente vlekken behandelen met een alkalische vlekkenverwijderaar en onmiddellijk afspoelen.

Chocolade: Giet melk over de vlek heen. Laat deze kort intrekken en spoel daarna stevig met koud water. Bij het uitspoelen kan het helpen om licht te wrijven. Doe dit niet te stevig om te voorkomen dat je de vlek erin wrijft.

Kauwgom: Kauwgom laat zich makkelijk breken en verwijderen uit alle soorten bekleding als het in bevroren toestand verkeert. Koel het dus met speciale spuitbussen of simpelweg met ijsblokjes. Resterende vlekken kunnen met een beetje ether op een doekje worden verwijderd..

Koffie: Bij oude koffievlekken voeg je een snufje zout toe aan het sopje. Bedek de vlek vervolgens met glycerine en eigeel. Na een half uur eerst met koud en vervolgens met lauw water uitspoelen. Als het kopje koffie ook melk bevatte, dep je de bruine vlek eerst met koud water. Dep vervolgens warme glycerine op de plek en was dit met warm water uit. Als je zeep wilt gebruiken, neem dan alleen ossengalzeep

Heb je vlekken op je werkblad gemaakt? Neem dan een zachte doen en wat zeepwater. Hierbij is het wijsheid om sterke reinigingsmiddelen, oplosmiddelen en vlekkenverwijderaars te vermijden. Echter gaat het om een onuitwisbare viltstift of hardnekkige vlek, dan wil terpentine helpen.

Succes en laat vooral weten of het heeft gewerkt en/of je nog meer tips hebt!

This entry was posted in Algemeen and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie